Parempi korjaus kuin konkurssi - lue blogistamme miten hydraulisylinteri korjataan.
Hydraulisylinterin ennakoiva kunnonvalvonta eli LEO (Lifecycle Efficiency Online) on järjestelmä, jonka avulla saadaan kerättyä työkoneen tai -laitteen hydraulisylintereistä dataa. Kerätyn datan avulla tuotetaan tietoa hydraulisylinterin toiminnasta ja sen kunnosta. Lisää LEO:sta ja sen toimintaperiaatteista voit lukea blogistamme teksteistä “Hydraulisylinterin ennakoiva kunnonvalvonta luo säästöjä ja tehokkuutta toimintaan” ja “Miten hydraulisylinterin ennakoivan kunnonvalvonnan eli LEO:n käyttöönotto ja asennusprosessi tapahtuvat”. Tässä blogitekstissä kerromme, miten LEO:n keräämää dataa voidaan hyödyntää erilaisissa tilanteissa sekä kuinka dataa on mahdollista käyttää osana päätöksentekoa.
Käytössä hydraulisylinteri joutuu suuren kuormituksen alle. Vaikkakin sylinteri on tehty kestäväksi ja tarkoitettu kovaankin käyttöön, saattaa sylinteri rikkoutua. Mikäli sylinteri rikkoutuu kesken työprojektin, vaihtoehtoina on joko korjauttaa se tai hankkia uusi varaosasylinteri.
Hydroline Servicen sylinterihuolto panostaa parempaan asiakaspalveluun hankkimalla ison erän eri kokouokan induktiokarkaistuja varsiaihioita varastoon Suomeen. Varasto mahdollistaa karkaistujen varsiaihioiden paremman saatavuuden ja nopeamman sylinterihuollon. Induktiokarkaistuja varsiaihioita käytetään yleisesti männänvarsina esimerkiksi kaivinkoneissa sekä muissa kovalla kulutuksella olevissa laitteissa.
Työmaalla hydraulisylinteri joutuu kohtaamaan haastaviakin olosuhteita sekä epäpuhtauksia, jolloin sylinteri voi mennä rikki. Hydraulisylinterin kunnon valvontaan on kuitenkin kehitetty LEO-järjestelmä, jonka avulla voidaan varmistaa hydraulisylinterin häiriötön toiminta.
Hydraulisylinteri on kriittinen osa työkoneessa, sillä sen avulla työkoneen moottorin tuottama hydraulienergia muutetaan liikkeeksi ja voimaksi. Hydraulisylinteri toimii ikään kuin työkoneen lihaksena ja luo koneen liikkeen. Hydraulisylinteri on suunniteltu kestämään pitkään, ja sen tulee olla luotettava sekä turvallinen.
Hydraulisylinterin varren tarkastus on olennainen osa huoltotyötä. Varsi on sylinterin toiminnan kannalta kriittinen osa ja myös herkästi vaurioituva; se naarmuuntuu helposti ja ulkoiset kolhaisut aiheuttavat siihen painaumia.
Sylinterihuoltotapaukset ovat käytännössä aina yksilöitä. Korjauksen hinta rakentuu työhön kuluneesta ajasta, korjausyöhön käytetyistä materiaaleista sekä sylintereille tehdyistä erikoiskäsittelyistä. Vaikka pystymme usein antamaan ”rukkasarvion korjauksesta”, tarkempi korjausarvio annetaan vasta purkamisen jälkeen. Useimmiten sylinteri tuodaan huoltoon, kun sylinterissä havaitaan vuoto, mutta pelkän vuodon perusteella, ei pysty sanomaan mitä sylinterin sisällä on tapahtunut.
Hydraulisylinterin tiivistepesän avaaminen on usein se ensimmäinen työvaihe, jossa kunnostusprosessi pysähtyy, mikäli käytössä ei ole oikeita menetelmiä tai työkaluja. Tästä syystä pyrimme esittelemään hyväksi havaitsemiamme vinkkejä, joiden avulla sylinterin avaaminen sujuisi omalla pajalla helpommin.
Kerroimme aiemmassa blogitekstissämme, miten otimme haljenneen sylinterin sahaamalla auki, jotta saimme säästettyä muut osat ehjänä. Nyt jatkamme korjausta vaiheesta, jossa sylinteriin valmistetaan uusi putki.
Hoonauksessa poistetaan putken sisäpinnalta ainesta hiomalla putkea pyörivällä liikkeellä hiontakivien avulla. Sopivilla kivillä saadaan putken sisäpinnan pinnankarkeus vastaamaan tiivisteiden toleransseja. Mikäli putken sisäpinta on naarmuilla tai liian karkea, männäntiivisteet kuluvat nopeammin loppuun. Tästä syystä korjaustoiminnassa putken sisäpinnat on erityisen tärkeät käydä läpi. Naarmujen lisäksi hoonaamalla saadaan parannettua putkessa olevia muotovirheitä, kuten soikeutta ja ”tynnyrimäisyyttä”.