Hydraulisylinterin tiivistepesän avaaminen on usein se ensimmäinen työvaihe, jossa kunnostusprosessi pysähtyy, mikäli käytössä ei ole oikeita menetelmiä tai työkaluja. Tästä syystä pyrimme esittelemään hyväksi havaitsemiamme vinkkejä, joiden avulla sylinterin avaaminen sujuisi omalla pajalla helpommin.
Tässä blogitekstissä käsitellään kaksitoimisen hydraulisylinterin avaamista. Tulemme julkaisemaan erillisen blogitekstin tulevaisuudessa liittyen isohkojen kaivinkoneiden sylintereiden avaamiseen, sillä isommassa kokoluokassa, myös osat ja työkalut ovat isompia.
Tiivistepesä, muhvi, Boxi, turpamutteri...
Tiivistepesiä on monen eri mallisia riippuen valmistajasta ja sylinterin käyttökohteesta. Tiivistepesää kutsutaan usein mm. seuraavilla nimityksillä: Ohjain, muhvi, boxi, turpamutteri. Ohjaimen tärkein tehtävä on nimensä mukaisesti ohjata ja tukea vartta, pitäen samalla hydrauliöljyn sylinterin sisäpuolella.
Yleisimpiä sylintereiden ohjaimen kiinnitysrakenteita ovat seuraavat:
- Kierremallin ohjaimet
- Laippamallin ohjaimet
- Lukkolanka + Lukitusrengas
Kierteellä oleva ohjaimet
Yksi yleisimmistä ohjaintyypeistä on kiertämällä avattavat ohjaimet. Kierre voi olla ohjaimen ulkokehällä tai ohjaimen sisäkehällä.
- Hydraulisylinteri kannattaa olla kiinnitettynä jämäkästi penkkiin kiinni, jotta työskentely olisi helpompaa.
- Kierremallin tiivistepesät ovat usein käytetyissä sylintereissä ”jämäkästi” kiinni johtuen ruosteesta ja sylinterin käytössä tulleista kolhuista.
Usein tiivistepesän kiinnitys on varmistettu lukitusruuveilla, jotka sijaitsevat ohjaintyypistä riippuen ohjaimen ja putken pintojen kohtauspisteessä. Alla olevissa kuvissa muutamia lukitusruuvien sijainteja.
Kierremallin ohjaimissa on käytännössä aina jonkinlainen kynnys tai reikä, joka on suunniteltu sylinterin kiinnittämistä ja avaamista varten. Jos ohjaimen päässä on reiät, käytetään usein otsareikäavainta, jossa reikiin tulevia tappeja pystytään vaihtamaan sylinterin mukaan.
Mikäli ohjaimessa on sivulla reiät, käytetään usein haka-avaimia.
Haka-avaimelle löytyy monesti kynnys, reikä tai jonkinlainen muu ura, josta avaimelle saadaan tuki. Työkalu kannattaa valita mahdollisimman hyvin uraa vastaavaksi, jotta työkalu ei lipeä. Haka-avainta lyödessä kannattaa katsoa, että sylinteri on kiinnitettynä jämäkästi penkkiin, sylinterin alla on tuki ja lyönti suuntautuu alaspäin.
Putken ulkopintaa joudutaan usein lämmittämään ohjaimen kierteen kohdalta, jotta putki saadaan hieman laajenemaan. Samalla kierteen alkupäässä olevat epäpuhtaudet palavat pois. Usein lämmittämisen yhteydessä auttaa, jos putkea naputtelee kevyesti vasaralla kierteen kohdalta, jotta värähtely irrottaisi putken ohjaimesta.
Jos ohjain leikkaa kiinni, sylinteri on usein avattava väkisin loppuun asti. Mikäli kyseessä on erittäin kallis putki tai ohjain, voidaan jompikumpi osista koneistaa ja säästää kalliimpi osa. Toinen vaihtoehto on täyttää tuhoutunut kierre hitsaamalla ja koneistaa osa vastaamaan entistä rakennetta.
Pulttikehäohjain
Pulttikehällä olevat ohjaimet ovat avaamisen kannalta monesti yksinkertaisempia verrattuna kierremallin ohjaimiin. Pulttien avaaminen sujuu usein pulttipyssyn/mutterivääntimen avulla. Isommissa sylintereissä käytämme sähköistä momentinmuunninta avaamaan pultit.
Lukkolanka + lukkorengaslukitus
Lukkolangalla ja lukkorengas (Seger) lukitussa ohjaimessa poistetaan ensiksi lukkorengas käyttämällä pihtejä. Segerin irrottamisen jälkeen ohjainta painatetaan voimakkaasti sylinterin sisälle, jolloin päästään käsiksi lukituslankaan. Lukituslangan poistamisen jälkeen sylinterin varsi, ohjain ja mäntä lähtevät pakettina ulos.
Sylintereitä on toki muunkin mallisia ja pyrimme julkaisemaan jatkossa blogiteksteissämme ohjeita esimerkiksi yksitoimisten hydraulisylintereiden avaamiseen sekä kippisylintereiden avaamiseen liittyen.