<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=419533962309779&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hydraulisylinterin ilmaaminen - Mitä siinä tulee huomioida?

26.10.2018

<

 

Hydraulisylinterin ilmaaminen on sylinterin huollon, esimerkiksi hydraulisylinterin tiivisteen vaihdon, yhteydessä suoritettava toimenpide. Toimenpiteen tarkoituksena on poistaa ilma sylinterin sisältä turvallisen työskentelyn ja sylinterin halutun toiminnallisuuden varmistamiseksi.

Kun hydraulisylinteri avataan huollon yhteydessä, luonnollisesti sen sisään joutuu ilmaa. Sylinterin kasausvaiheessa iIma poistetaan sylinterin sisältä liikuttelemalla sitä rauhallisesti edestakaisin, jolloin sylinterin sisällä oleva ilma kulkeutuu koneikkoon tai tankkiin. Ilmaamisvaiheessa rauhallinen liike on tärkeää.

Hydraulisylinterin ilmaaminen on tärkeää turvallisen työskentelyn kannalta

Sylinteriä liikutellaan niin kauan, että kaikki ilma on poistunut. Monesti sylinterin sisällä olevan ilman tunnistaa siitä, että sylinterin varren liike on hieman nykivää. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kun liike muuttuu sulavaksi ja tasaiseksi, suurin osa ilmasta on poistunut sylinteristä.

Mikäli sylinterissä on ilmausruuvit, ilmaamista voidaan jatkaa ajamalla sylinteri ensin toiseen päähänsä ja avaamalla varovasti täydemmän kammion ilmausruuvi. Sama voidaan tehdä myös toiseen päähän. Tämä toistetaan, niin monta kertaa, että pieniä ilmakuplia ei öljyn seassa esiinny.

Lataa tästä sylinterin kuntotarkistuslista

 

Miksi hydraulisylinterin ilmaaminen on tärkeää?

Hydraulisylinterin ilmaaminen on tärkeää turvallisuuden ja kestävyyden kannalta. Mikäli sylinterin sisälle jää suuria määriä ilmaa, on vaarana, että hydraulinen voima tai laitteen kuorma saa ilman puristumaan kasaan ja kuumenemaan. Lämmennyt ilma ja kova paine höyrystää hydrauliöljyn ja kovassa paineessa oleva öljy saattaa räjähtää. Puhutaan ns. Diesel-ilmiöstä, joka voi tuhota tiivisteet tai pahimmassa tapauksessa halkaista koko putken räjähdyksenomaisesti.

haljennut putki

Hydrauliikkaöljyn seassa olevat ilmakuplat saattavat myös kerääntyä tiivisteisiin. Tiivisteessä tapahtunut Diesel-ilmiö voi aiheuttaa sylinterin sisäisen vuotamisen tai johtaa siten suurempiin sisäisiin vaurioihin.

Lue lisää hydraulisylinterin huoltoon ja korjaukseen liittyen