<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=419533962309779&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hydraulisylinterin männän kiristäminen

04.04.2019

<

Hydraulisylinteri joutuu käytössä kovalle koetukselle. Siksi hydraulisylinterin säännöllinen huolto on erittäin tärkeää. Yhtenä osana huoltotoimenpiteitä on männän kiristäminen. Jos mäntä ei ole kunnolla kiinni, sylinteri menettää pitonsa – ja tällöin työkone menettää nostovoimansa ja on poissa pelistä. Eli tilanne, jota kukaan ei halua oman urakkansa aikana tapahtuvan.

Männän pitäminen oikeassa kiristysmomentissa on siis jokaisen urakoitsijan ja työkoneen käyttäjän kannalta tärkeä pointti, joka auttaa pitämään työkoneen käytössä. Siksi siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kun on seuraavan kerran tekemässä hydraulisylinterin huoltoa.

Männän avaaminen vaatii voimaa ja osaamista

Männän kiristäminen tehdään aina osana hydraulisylinterin kokonaishuoltoa. Huollon aikana sylinteri ensin avataan ja näin päästään käsiksi myös mäntään. Männän avaaminen etenkin isomman kokoluokan hydraulisylintereissä vaatii erikoistyökaluja ja tarkoitukseen suunniteltua, riittävän vahvaa sylinteripenkkiä, jotta mäntä saadaan auki turvallisesti ja ilman vaurioita.

Tällaisen kaliiberin sylinteripenkkejä löytyy Suomesta vain muutamia – eli huolto kannattaa isojen koneiden osalta tehdä hydraulisylintereihin erikoistuneissa korjaamoissa. Voimat ovat todella suuria – esimerkiksi kaivinkoneiden sylintereissä kiristysmomentit ovat kymmeniätuhansia Newtonmetrejä. Joskus mäntä voi myös olla niin tiukasti kiinni, että se saadaan irti vain koneistamalla.

miten-kiristat-hydraulisylinterin-mannan-oikein-3 

Pienemmissä sylintereissä mäntä voidaan kiertää pois sylinterin varrelta joko tähän tarkoitukseen tarkoitetuilla pihdeillä tai haka-avaimella. Lukiteliiman ja kiristysmomentin takia mäntä on yleensä erittäin tiukasti kiinni. Mäntää joudutaan tästä syystä usein lämmittämään joko kaasupillillä tai induktiolämmittimellä.

Mäntä voi olla liian kireällä tai liian löysällä

On hyvin yleistä, että hydraulisylinterin mäntä on liian tiukalla tai löysällä. Tästä voi olla ikäviä seurauksia koneenkäyttäjälle. Mikäli mäntä on liian löysästi kiinni, se voi irrota ja hajottaa sylinterin. Jos taas mäntä on liian kireällä, se voi vääntää sylinterin varren ja tällöin kierteet vioittuvat.

Mistä sitten johtuu, että männän kireydet vaihtelevat niin paljon? Yksinkertaisesti siitä syystä, että sylintereissä on paljon eroja ja monet asiat – mm. metallin ominaisuudet, varren ja kierteen halkaisijat – vaikuttavat kiristysmomentin suuruuteen. Siksi kiristysmomentit on aina erikseen mitattava jokaisen sylinterin osalta. Yleisiä ja kaikille sopivia kiristysmomenttiohjeistuksia ei ole olemassa. Esimerkiksi halk 100mm varren kierteen kiristysmomentti lujuusluokan 5.8. mukaan on n. 32 000 Nm.

miten-kiristat-hydraulisylinterin-mannan-oikein-4

Muista huolellisuus joka vaiheessa – avauksesta kasaukseen

Männän kiristämisessä hydraulisylinterin huollon yhteydessä ei kannata hötkyillä vaan hyvän lopputuloksen varmistamiseksi kannattaa noudattaa ohjeita ja tehdä jokainen työvaihe huolellisesti. Myös työturvallisuus on tärkeä asia kun toimitaan isojen voimien väännössä.

Miten sitten toimia fiksusti kun mäntään täytyy päästä käsiksi? Ohessa lyhyt tsekkilista onnistuneeseen männän kiristämiseen:

Sylinterin avaaminen
Mikäli kyse on isosta laitteesta, kannattaa avaus hoitaa ammattimaisesti sylinteripenkissä. Pienemmät sylinterit voidaan avata myös omin konstein.

Avaamisvaihe
Avataan ensin tiivistepesä: kiinnitysvaihtoehtoja voivat olla kierre, pultti tai lukitelanka.

Varren irrotus sylinteriputkesta

Männän irrotus varresta
Mäntä voidaan avata kun varsi on saatu putkesta ulos. Ensin kiinnitetään männänvarsi tukevasti penkkiin ja tutkitaan miten mäntä on kiinnitetty varteen. Sitten irrotetaan lukitusmutteri männästä. Mikäli mäntä ei irtoa, niin liima on lämmitettävä, jotta lukiteliima sulaa ja männän saa väännettyä auki.

Männän kunnon tarkistus
Tarkistetaan onko männän kierre kunnossa, otetaan tiivistepesä pois sylinterin varrelta.

Vanhojen tiivisteiden poisto
Irrotetaan vanhat tiivisteet tiivistepesästä

Uusien tiivisteiden paikalleen laittaminen tiivistepesään
Tiivistevalmistajilta saadaan yleensä tilattua tiivisteet seuraavaksi päiväksi.

Kasaamisvaihe ja männän kiristäminen
Mäntä asennetaan varrelle, kiristetään ja lukitaan kyseiselle sylinterimallille sopivalla tavalla. Usein käytetään joko lukistusruuvia, lukiteliimaa tai erillistä lukitusmutteria. Kiinnityksen pitävyyden varmistamiseksi lukitusruuvin väliin laitetaan usein lukiteliimaa – sen laatu valitaan aina sylinterimallin mukaan.

Kuten jo aiemmin on mainittu, männän kiristysmomentti riippuu aina sylinterin mallista. Se kannattaa varmistaa aina tapauskohtaisesti.

Tilaa hydraulisylinterin huolto-opas

 

Tutustu meidän hydraulisylinterin huoltosivustoon >>