<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=419533962309779&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kaivurin sylinterin männän avaaminen penkissä

24.04.2019

<

Edellisessä blogitekstissä avasimme yhden kaivuripytyn männän käyttämällä huoltopisteemme sylinteripenkkiä. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme hieman tarkemmalla tasolla isojen sylintereiden mäntien avaamiseen.

Olemme kuulleet tarinoita, joissa kahdella kaivinkoneella väännetään sylinterin mäntä auki. Toinen pitää toisella koneella varren silmästä kiinni ja toinen vääntää männän mutteria auki. Ymmärrämme, että korjauksissa on joskus todella kiire, ja kun kone täytyy saada työmaalle, käytetään usein soveltavia työtapoja. Haluamme edistää työturvallisuutta hydraulisylintereiden korjausten parissa työskentelevien keskuudessa ja suosittelemme, että kannattaa kysyä joko meiltä tai paikalliselta sylinterikorjaamolta sylinterin männän avaamista palveluna. Työvaiheessa on kyseessä varsin isot massat ja jännitykset, joten työturvallisuus täytyy laittaa aina etusijalle.

Sylinterin purkaminen

Ennen kuin mäntään päästään käsiksi, sylinteri täytyy avata. Sylintereiden toimintaperiaate on hyvin samanlainen koosta riippumatta, joten purkuvaihe etenee samalla tavalla kuin pienemmässä kokoluokassa. Käytännössä eroavaisuudet purkuprosessissa tulee boxin pulttien avaamisessa ja siihen käytettävistä työkaluista.

Hydraulisylinterin korjaukset

Männän avaamiseen tarvittavat työkalut

Etenkin kaivurin sylintereissä mäntä on normaalisti kiinni mutterilla, joka kiristää männän varrelle. Mutteri on usein tiukin avattava, jolloin mäntä lähtee helposti irti. Muttereiden avaamisessa helpottaa oikean kokoiset avaimet.

Mäntäavaimet

On myös tapauksia/sylinterirakenteita, jossa mäntää ennen ei ole mutteria, vaan itse mäntä kiristetään momenttiinsa. Näissä tapauksissa avaus tapahtuu usein käyttämällä isokokoista otsareikäavainta tai muuta soveltuvaa työkalua.

Sylinterin kiinnittäminen penkkiin

Kaivurien sylinterivarret ovat massaltaan varsin suuria, joten käsittelyssä kannattaa ainakin huomioida, että nostoissa käytetään ehjiä liinoja. Vaikka varret ovat usein karkaistuja, huolellisella käsittelyllä vältytään mahdollisilta kolauksien aiheuttamilta naarmuilta.

Varren kiinnittäminen penkkiin luotettavasti on olennaista, jotta sylinterin varsi ei pääse pyörimään avaamisen aikana. Varsi kannattaa kiinnittää huolellisesti, sillä varteen tulee avaamisvaiheessa suuret jännitykset. Esimerkiksi ø100mm varren kiristysmomentti (lujuusluokan 5,8 mukaisesti) on 32 000 Nm, joten isot männät voivat olla huomattavan tiukassa.

Varren kiinnittäminen penkkiin

Mutterin avaamisvaihe

Varsipaketti työnnetään avaimen sisään, jotta avaimella on hyvä pito mutterista.

Männän sovittaminen avaimeen  Männän vääntäminen avaimella

Tämä jälkeen mäntää lähdetään varovasti avaamaan penkissä tarkkaillen koko ajan varren muotoa sekä mutterin avautumista. Usein mäntä lähtee auki kohtalaisen helposti ensimmäisten parin nousun jälkeen avautumaan ja loppu voidaan pyörittää käsin auki ja irrottaa mutterin poistamisen jälkeen mäntä (ja mahdolliset vaimenninholkit).

Hydraulisylinterien korjaaminen  Sylinterin korjaus mäntä  Männän irrottaminen

Mikäli mutteri ei lähde avautumaan, voidaan mutterille antaa varovasti lämpöjä induktiolämmittimellä tai kaasupillillä laajentamaan mutteria ja irrottamaan mahdollista hapettumia.

Hydraulisylinterin varsi vaimenninholkki

Entä jos mäntä jämähtää kiinni?

Mikäli männän kierre jämähtää kiinni, kannattaa hyvin nopeasti tehdä päätös, jatkaako männän avaamista vai pystyykö männän koneistamaan irti. Mikäli pahasti kiinni leikannut mäntä väännetään väkipakolla irti, tuhotaan usein sekä mäntä että varsi. Monesti sylinterin varsi saadaan pelastettua koneistamalla mäntä irti ja valmistamalla uusi mäntä.

Kiitokset blogiteksti lukemisesta. Mikäli sinulla jäi kysymyksiä liittyen isojen sylintereiden mäntien avaamiseen, ota meihin yhteyttä alla olevan painikkeen kautta, autamme mielellämme.

Ota meihin yhteyttä!

Tilaa hydraulisylinterin huolto-opas

Tutustu meidän hydraulisylinterin huoltosivustoon >>