<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=419533962309779&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sorvattavat tiivisteet

18.05.2018

<

Meille tulee säännöllisesti korjattavaksi sylintereitä, joihin ei käy varastosta löytyvät vakiotiivisteet. Tällöin vaihtoehtona on joko muuttaa tiivisteurat vastaamaan ”katalogitiivisteitä” tai vaihtoehtoisesti teetättää tiivisteet vastaamaan sylinterin alkuperäisiä tiivisteuria. Tässä blogitekstissä syvennymme jälkimmäiseen vaihtoehtoon, eli sorvattuihin tiivisteisiin.

Sorvattu tiiviste

Tuumakoon tiivisteet usein sorville

Tuumakoon tiivisteet ovat hyvä esimerkki tiivisteistä, joita ei löydy normaalisti hyllystä, sillä tiivisteitä menee suhteessa vähäisiä määriä verrattuna millimittoihin, eikä tuumaisia ole näin ollen järkevää pitää varastossa eri kokoluokissa. Tuumakoon tiivisteitä löytyy monesti jenkkikaivinkoneista, tehtaiden tuotantolinjojen sylintereistä sekä lavettien jousituksen sylinteristä. (Blogitekstin kuvat ovat lavetin jousituksen sylintereistä, joihin teetätimme tiivisteet).

Lavetin sylinterit

Mistä niitä saa ja mitä teetättämisessä pitää huomioida?

Sorvatut tiivisteet hankimme Tiivistekeskukselta, sillä luotamme heidän ammattitaitoonsa ja reagoimiskykyynsä näiden erikoisosaamista vaativien tuotteiden osalta. Pyysimme Tiivistekeskuksen myyntijohtajaa Mika Vuoriota kertomaan, miksi tiivisteitä ylipäätään koneistetaan, mitä tietoja sorvaaja tarvitsee ja mitä hyötyjä tiivisteiden sorvaamisesta on.

Tiivisteiden sorvaaminen on nopea tapa reagoida erikoistarpeeseen. Normaalisti sorvattavilla tiivisteillä toimitusaika on 2-3 arkipäivää, mutta pikatoimituksella tiivisteet saadaan usein seuraavalle päivälle. Sorvaamalla tiivisteitä voidaan räätälöidä monipuolisesti kohteen mukaan, jolloin tiivisteiden profiilia, materiaaleja, puristumia voidaan muokata ilman suuria muottikustannuksia. Materiaalien osalta sorvattavissa tiivisteissä on käytössä samoja perus elastomeerejä, tefloneja sekä erilaisia polyuretaaneja ja tiivisteitä pystytään valmistamaan laajassa kokoluokassa 5mm – 600mm. Sorvattuja tiivisteitä menee erityisesti teollisen kunnossapidon sekä laitevalmistajien tuotekehityksen tarpeisiin, jolloin esiasennusvaiheessa pystytään vielä tekemään muokkauksia ennen lopullisen tiivistesarjan lukkoon lyömistä.

Tiivisteiden valmistuksen kannalta tärkeää olisi saada selville ns. kovat mitat eli esimerkiksi tiivistepesän tai männän tiivisteurista saadut mitat. Mitoitus tehdään erilaisilla (kalibroiduilla ja uriin sopivilla) työntömitoilla. Mitoitus voidaan tehdä myös mallitiivisteistä mitoittamalla, mutta vanhoista tiivisteistä mittojen ottaminen vaatii vahvaa ammattitaitoa ja kokemusta mittaamisesta, sillä tiivisteiden mitat ja materiaalien ominaisuudet (esimerkiksi pehmeys) ovat saattaneet muuttua merkittävästi sylinterin sisällä tapahtuvan kulumisen vuoksi. Lähtötietoihin on olennaista myös saada selville laitteen käyttötarkoitus ja käyttöolosuhdetiedot.

Hinta verrattuna katalogitiivisteisiin

Sorvattujen tiivisteiden hinta on käytännössä jopa kymmenkertainen varastosta löytyvään sarjatiivisteeseen verrattuna. Vaikka yksittäinen tiiviste saattaa maksaa jopa satoja euroja, täytyy muistaa, että valmistustapa vaatii käsityötä sekä erikoistaitoa mitoituksen ja sorvaamisen osalta. Toisaalta, jos vähäisellä menekillä olevia tiivisteitä ruvetaan valmistamaan varastoon muottien avulla, kappalehinta muottitiivisteille nousee pienten sarjojen osalta myös väistämättä korkeaksi.

Case: Lavetin tiivisteet

Servicelle tuli korjattavaksi lavetin pallopäisiä jousituksen sylintereitä, joissa tuumakoon varret olivat kuluneet pahasti. Laveteissa varret ovat käytännössä hiekka-/ kivipuhalluksessa koko ajan, joten usein varret ovat pahassa kunnossa. Asiakkaan ongelmana oli alkuperäisten tiivistesarjojen pitkä toimitusaika sekä alkuperäisen varaosatiivistesarjan hinta.

Lavetin jousituksen sylinteri, tuumakoko

Hydroline Servicellä kartoitimme tiivistesarjan kovien mittojen perusteella ja mittatiedot toimitimme Tiivistekeskukselle. Sorvatut tiivisteet olivat liikkeellä seuraavana arkipäivänä. Sorvattavana oli pakkatiiviste, tefloninen pyyhkijä sekä telfoninen varrentiiviste.

sorvattu tiivistesarja

Tiivisteiden vaihdon lisäksi valmistimme sylintereihin, tuumakoon varsiaihiosta uudet pallopäävarret. Kasaamisen ja testaamisen jälkeen sylinterit saatiin matkaan takaisin asiakkaalle.

IMG_3721-714368-edited

Kiitokset blogitekstin lukemisesta. Mikäli sinulla tuli mieleen kysymyksiä sorvattavista tiivisteistä, ota yhteyttä niin kerromme lisää.

Ota meihin yhteyttä!

Mikäli haluat tietää tarkemmin tiivistekeskuksen toiminnasta / tiivisteiden sorvauksesta, alla lyhyesti sekä tässä linkki heidän nettivuille. www.tiivistekeskus.fi

Tiivistekeskus lyhyesti: Tiivistekeskus Oy on tiivisteiden ammattilainen, jolla on yli 50 vuoden kokemus tiivisteistä. Tiivistekeskus on aloittanut tiivisteiden sorvaamisen vuonna 1993 ja kaksi nykyisestä kolmesta sorvarista on ollut mukana heti ensimmäisistä vuosista alkaen. Käytössä on neljä Seal- Jet sorvia. Koneistuksessa käytettävät raaka-aineet, ohjelmistot sekä laitteet on hankittu SKF-Sealing Solutionilta.

Tilaa hydraulisylinterin huolto-opas

Tutustu meidän hydraulisylinterin huoltosivustoon.